A rendszerváltozást megelőző években a magyar gazdaságban megjelentek a magánkezdeményezésen alapuló gazdasági formációk. Egyre inkább jellemzővé vált a gazdálkodási – vállalti struktúrától függetlenül az egyéni kezdeményezés, a személyes felelős „vállalkozói” szemlélet.
Ez a szemlélet jellemezte a KÉSZ Kft. alapítóit is, noha állami szervezet középvezetői voltak.
A rendszerváltást követően sajnos nem kellő szakszerűség és átgondoltság jellemezte a „privatizációnak” nevezett átalakítási folyamatokat, amelyeket már akkor is látható módon inkább a vevők piaci szerepének növelése és nem a technológiai fejlesztések és a termelékenység növelése vezérelt.
Az alapítók munkahelyét is érintette volna a tervek szerint nyugati befektető részére történő átadás, mely folyamatnak az alapítók nem kívántak részesei lenni. Ezért széleskörű szakismereteiket, gyakorlati tapasztalataikat és nem utolsó sorban megszerzett piaci tapasztalatikat és kapcsolat rendszerüket felhasználva alapították a KÉSZ Kft.-t.
Az alapítói szándék széleskörű szolgáltatást nyújtó, stabil vállalkozás létrehozása Tolna menyében, a térségi Önkormányzatok igényeinek kiszolgálására.